بوم مدل کسب و کار | راهنمای جامع برای ساختن یک کسب و کار موفق

بوم مدل کسب و کار

در چشم انداز کسب و کار رقابتی امروز، برنامه ریزی و استراتژی برای موفقیت هر شرکتی بسیار مهم است. با این حال، یافتن یک چارچوب جامع و متمرکز برای در نظر گرفتن تمام عناصر ضروری کمی چالش برانگیز است. اینجاست که بوم مدل کسب و کار وارد عمل می‌شود.

در این مقاله به شما خواهیم گفت که بوم مدل کسب و کار چیست، چرا مهم است و چگونه می‌توانید از آن برای پیشبرد کسب و کار خود استفاده کنید.

بوم مدل کسب و کار چیست؟

اگر صاحب کسب و کار هستید، ممکن است از خود پرسیده باشید که “بوم مدل کسب و کار چیست؟”. بوم مدل کسب و کار یک نمایش بصری از یک مدل کسب و کار است که تمام عوامل استراتژیک کلیدی را در بر می‌گیرد. Business model canvas یک نمای کلی از عملکرد یک شرکت، مشتریان، ارزش‌های پیشنهادی، جریان‌های درآمد، فعالیت‌های کلیدی، منابع، شرکای کلیدی و ساختار هزینه را ارائه می‌دهد.

تعریف اولیه بوم مدل کسب و کار توسط الکساندر اوستروالدر، کارآفرین و مشاور سوئیسی ارائه شد. از آن زمان به بعد، به طور گسترده در سراسر جهان مورد استفاده قرار گرفت.

اهمیت بوم مدل کسب و کار

بوم مدل کسب و کار به عنوان یک ابزار حیاتی برای تجسم، تجزیه و تحلیل و تکرار استراتژی‌های یک شرکت عمل می‌‎کند. سازمان‌ها با در نظر گرفتن تغییرات بازار، روندهای جدید و فرصت‌های توسعه کسب و کار، باید مدل‌های خود را همزمان با تکامل کسب و کارشان به روز کنند.

بوم مدل کسب و کار با ارائه یک چارچوب متمرکز، به هر مؤلفه اجازه می‌دهد تا ورودی‌های منحصر به فرد خود را از دامنه‌های مربوطه به اشتراک بگذارد و به عنوان تعریفی از طرح کسب و کار شما عمل کند.علاوه بر این، تضمین می‌کند که هیچ عامل حیاتی نادیده گرفته نمی‌شود. یک بوم معیوب منجر به یک استراتژی ناقص می‌شود.

عناصر کلیدی بوم کسب و کار

بوم کسب و کار شامل نه بلوک ساختمانی ضروری است که تمام جنبه‌های یک کسب و کار را پوشش می‌دهد. بیایید نگاهی دقیق‌تر به هر بلوک بیندازیم:

1. بخش‌های مشتری

هر کسب و کاری، چه B2B و چه B2C، مشتریانی دارد. این افراد یا سازمان‌ها کسانی هستند که محصولات شما را خریداری و از خدمات شما استفاده می‎کنند و برای کسب سود بسیار مهم هستند. درک بخش‌های مشتری هدف شما برای موفقیت شما بسیار مهم است. بخش‌های مشتریان را می‌توان به‌طور کلی به‌عنوان بازارهای انبوه، بازارهای خاص، بازارهای تقسیم‌بندی شده، بازارهای متنوع و بازارهای چند جانبه طبقه‌بندی کرد.

2. ارزش پیشنهادی در مدل بوم کسب و کار

چه ارزشی به هر بخش مشتری ارائه می‌دهید؟ پیشنهاد ارزش شما باید متفاوت با رقبایتان باشد و شما را متمایز کند. این شامل عناصر کمی و کیفی مختلفی مانند تازگی، عملکرد، سفارشی‌سازی، انجام کار، طراحی، نام تجاری، قیمت، کاهش هزینه، کاهش ریسک، دسترسی و راحتی است.

3. کانال‌های ارتباط با مشتری

چگونه ارزش پیشنهادی خود را به مشتریان ارائه می‌دهید؟ شرکت‌ها از کانال‌های مختلفی مانند کانال‌های مستقیم (ملاقات حضوری)، کانال‌های غیر مستقیم (تلفن، اپلیکیشن، سایت و …) یا ترکیبی از هر دو برای دسترسی به مشتریان خود استفاده می‌کنند،

4. اهمیت روابط با مشتری در بوم کسب و کار

در چشم انداز کسب و کار امروزی، ایجاد و حفظ روابط قوی با مشتری برای موفقیت بسیار مهم است. اشکال مختلف روابط با مشتری شامل کمک شخصی اختصاصی، سلف سرویس، خدمات خودکار، جوامع و ایجاد مشارکت با مشتریان است.

5. جریان‌های درآمد

چگونه شرکت شما از هر بخش مشتری درآمد ایجاد می‌کند؟ جریان درآمد را می‌توان از طریق فروش دارایی، هزینه اشتراک، وام/اجاره/رهن، صدور مجوز، هزینه‌های دلالی و تبلیغات ایجاد کرد.

6. فعالیت‌های کلیدی

فعالیت‌های کلیدی که شرکت شما باید برای ارائه ارزش پیشنهادی شما انجام دهد چیست؟ فعالیت‌های کلیدی شامل تولید، حل مسئله، مدیریت پلت فرم/شبکه، تسهیل و بازاریابی می‌باشد.

7. منابع کلیدی

بعد از پاسخ به این سوال که چه چیزی بوم کسب‌وکار را تشکیل می‌دهد، باید به مسئله منابع کلیدی بپردازیم. هر سازمان بر اساس منابعی که در اختیار دارد، عمل می‌کند. منابع در واقع دارایی‌های ضروری در مدیریت کسب‌وکار و ارائه ارزش به مشتریان هستند.

همانند سایر عناصر، این بخش هم می‌تواند اشکال مختلفی داشته باشد:

  • منابع انسانی
  • منابع مالی
  • منابع فیزیکی
  • مالکیت فکری

با استفاده از این عوامل، شما باید آنچه که در حال حاضر در دسترس و برای موفقیت ضروری است، شناسایی کنید. بسیاری از این موارد در کانال‌های قبلی توضیح داده شده‌اند. در اینجا، شما با هدف ایجاد یک مدل کسب‌وکار پایدار، بر روی آنچه که برای موفقیت این کانال‌ها نیاز است، تمرکز می‌کنید.

8. شرکای کلیدی

برای بهبود عملیات و کاهش ریسک، شرکت‌ها اغلب در اشکال مختلف مشارکت استراتژیک شرکت می‌کنند. اینها می‌تواند شامل اتحاد استراتژیک با رقبا و غیررقبا، سرمایه گذاری مشترک، روابط خریدار و تامین کننده و برون سپاری استراتژیک باشد.

9. ساختار هزینه

راه اندازی مدل‌های مختلف کسب و کار هزینه‌های متفاوتی را به همراه دارد. کسب و کارها میتوانند هزینه محور یا ارزش محور باشند و معمولا هزینه‌ها ثابت یا متغیر هستند. ساختار هزینه شامل هزینه‌های مربوط به منابع کلیدی، فعالیت های کلیدی و مشارکت است.

بیزنس مدل کانواس

نحوه استفاده از بوم مدل کسب و کار

اکنون که عناصر کلیدی بوم مدل کسب و کار را بررسی کردیم، بیایید در مورد چگونگی استفاده موثر از آن بحث کنیم.

  1. با بخش‌های مشتری شروع کنید: بخش‌های مشتری هدف خود را شناسایی و درک کنید. نیازها، ترجیحات و رفتارهای آنها را تجزیه و تحلیل نمایید.
  2. تعریف ارزش پیشنهادی: پیشنهادهای ارزشی را توسعه دهید که نیازها و خواسته‌های خاص هر بخش مشتری را برطرف کند. اطمینان حاصل کنید که ارزش‌های پیشنهادی شما را از رقبایتان متمایز می‌کند.
  3. کانال‌های طراحی: مؤثرترین کانال‌ها را برای دسترسی و تعامل با مشتریان خود تعیین کنید. از کانال‌های مستقیم یا غیرمستقیم بر اساس مدل کسب و کار خود استفاده کنید.
  4. ایجاد روابط با مشتری: روابط قوی و معنادار با مشتریان خود ایجاد کنید. مناسب‌ترین شکل‌های ارتباط با مشتری را برای کسب و کار خود در نظر بگیرید.
  5. شناسایی جریان‌های درآمد: تعیین کنید که چگونه از هر بخش مشتری درآمد ایجاد می‌کنید. استراتژی‌های مختلف کسب درآمد و مدل‌های قیمت‌گذاری را بررسی کنید.
  6. طرح کلی فعالیت‌های کلیدی: فعالیت‌های کلیدی مورد نیاز برای ارائه ارزش پیشنهادی خود را شناسایی کنید. بر فعالیت‎هایی تمرکز کنید که مستقیماً به ایجاد ارزش برای مشتریان شما کمک می‌کند.
  7. تخصیص منابع کلیدی: منابع کلیدی لازم برای اجرای موثر مدل کسب و کار خود را شناسایی کنید. منابع را بر اساس اهمیت و در دسترس بودن آنها تخصیص دهید.
  8. شراکت‌های کلیدی را تشکیل دهید: به دنبال مشارکت‌های استراتژیک برای ارتقای عملیات و قابلیت‌های خود باشید. با شرکایی همکاری کنید که نقاط قوت شما را تکمیل می‌کنند و نقاط ضعف شما را کاهش می‌دهند.
  9. تجزیه و تحلیل ساختار هزینه: ساختار هزینه خود را ارزیابی و محرک‌های هزینه را شناسایی کنید. هزینه‌ها را بهینه کنید و از تحویل ارزش به مشتریان خود اطمینان حاصل نمایید.

با استفاده از بوم مدل کسب و کار، اجزای مختلف مدل کسب و کار خود را تراز و یک استراتژی کل نگر ایجاد کنید که خلق ارزش و مزیت رقابتی را به حداکثر برساند.

جمع بندی

بوم مدل کسب و کار به عنوان یک چارچوب قدرتمند برای کسب و کارها برای طراحی، تجزیه و تحلیل و تکرار استراتژی‎های خود عمل می‌کند. با در نظر گرفتن تمام عناصر کلیدی، شرکت‌ها مشتریان خود را بهتر درک می‌کنند، درآمد و ارزش ایجاد می‌کنند.

با استفاده از بیزنس مدل کانواس، می‌توانید یک مدل کسب و کار جامع ایجاد کنید که باعث موفقیت در محیط کسب و کار پویای امروزی شود. به یاد داشته باشید، بوم مدل کسب و کار یک ابزار انعطاف پذیر است که باید به طور مداوم با پیشرفت کسب و کار شما به روز و اصلاح شود.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 1 میانگین: 5]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیست − 13 =